Tuesday, 30 December 2008

Habis 1 yang besar

Forum: Apresisasi Budaya Berpaksikan Agama


Majlis Penutup: JK Pelaksana KKBK & YB Rodziah Ismail

4 Orang Kuat KKBK " Senyuman tanda lega"


My protegee: Hajar JK Protokol


Kami ber4


Bersama PM & Banting KKBK


Keratan Akhbar Sinar Harian 30 Disember 2008



* Kredit kepada semua komiti yang telah berjaya menjayakan karnival ini. Jumpa lagi di karnival akan datang tahun depan.

* Gambar upload sikit ajer..

Tuesday, 16 December 2008

Iklan : Karnival Kebudayaan: Belia & Komuniti

video

Next Week! 27 & 28 Disember 2008. Jom Ramai2!!

Sunday, 14 December 2008

14th Asean University Game

Lets the pictures talk..


Bersama MRC Safiyyah - Tengah tunggu turn utk masuk Stadium Bukit Jalil


Isi2. Ramaikan dak UIA? Semua yang hijau2 tu...


Kontigen Malaysia.. Malaysia Boleh!!!


Semua Atlet yang akan bertanding - macam semut laa pulak


Upacara Perasmian- Coordination yang hebat dari para sukarelawan


Bunga Api yang indah




Warna-Warni- Kemeriahan dirasai - Mawi-Zahid- Syafinaz pun ada



Me & Yam - Aim For the Hight!!

Mencari2 Bas- Me, Ikin & My

========
Sampai UIA pukul 12.30 malam

Saturday, 6 December 2008

Bukit Antarabangsa - Tort - Highland Tower


Kejadian Tanah Runtuh di Bukit Antarabangsa hari ini..


15 tahun lepas- Kejadian Tanah Runtuh di Highland Tower.


Bila dengar berita, terus terbayang Pakcik Johari and Family yang tinggal di Bukit Antarabangsa. Fortunately, they live far from the tempat kejadian. Menurut kata Nihlah tadi.


Bila dengar berita, terus terbayang kes Tort. Steven Phoa Loon v Highland Properties. Kes yang melibatkan penduduk Highland Towers dan pemaju perumahan, Majlis Perbandaran Ampang Jaya, Kerajaan Negeri, dan banyak lagi defendent termasuklah arkiteknya dan jurutera yang memberi statement untuk CF.


Tanah runtuh dijadikan alasan untuk menuntut hak.


Kecuaian arkitek yang mengukur tempat kejadian.


Negligent on the part of authory for ignoring and late respond to the complaint from the resident for the some of the small land slide before the collapse of Highland Tower.


Human Right's issues


Immunity of the local authority for the negligence they have done by virtue of S95(2) of the Street, Drainage and Buiding Act 1974. The sections provides that the State Authority, local authority and public officer or officer or employeee of the local authorit shall not be subject to any action, claim liabilities or demand what soever arising out of any building or other works carried out in accordance with the provision in this act.

Wednesday, 3 December 2008

Karnival Kebudayaan: Belia & Masyarakat

JOM ke Karnival Kebudayaan Belia & Komuniti! Sama-sama berhibur sambil berlibur di hujung minggu bersama-sama dengan mak, ayah, isteri, anak-anak, abang, kakak, adik, sanak saudara dan sahabat handai menghadiri karnival yang lengkap dengan pelbagai aktiviti yang menarik.

Mari Ramai-Ramai. Ke Arah Membudayakan Budaya Islami Dalam Masyarakat Selangor.

1) Budaya Permainan Warisan

2) Budaya Membaca Buku-Buku Ilmiah

3) Budaya Penulisan Rabbani

4) Budaya Bercerita Kisah-Kisah Islami Di Kalangan Kanak-Kanak

5) Budaya Hiburan Mendidik Jiwa

Monday, 1 December 2008

Kisah Apam

Pelik juga kenapa diri ni angau betul dengan Apam..hahha. Ni gara-gara teringat Apam Tapah. Dah lama tak balik kampung…huhu

2 minggu lepas, masa Wani baru datang dari Kuantan, malam tu juga buat apam dengan Wani sama-sama. Macam biasa ambil dari internet dan cuba.

Pelbagai teori yang Wani keluarkkan, tapi satu pun tak kena. Teori Apam Pecah lah, teori Apam Kat Kampung dialah. Aleh2 satu pun tak sama. Hehe. Anyway, buat apam ni pun first time. Konon-kononnya nak 'start engine’ sebelum kami berdua ber’camping’ buat kerja Karnival.


Sedap..tapi rasa telur terlebih..- My first apam


Lepas Wani balik, teringin nak buat apam lagi. Teringat dia kot. Maka mencari bahan dan menggunakan resepi lain pula. Tapi unfortunately, my apam turned to kuih lompang. Satu rumah dok gelak. Memang sabar.

Leceh jugak nak buat apam ni.

“ Apam ni ada rase. Tapi rupa dia macam kuih lompang” Mak kata dan gelak. Nasiblah mak.

Harini, nak cuba lagi buat. Tak puas hati. Cuba guna resepi lain pulak, tapi again it turned out jadi kuih lompang. Tapi yang ni lagi takde rase.

“ Macamane ni, dah ikut arahan dah”. Rungutku pada Makcik Karsiah.


Telefon Azwaa dan tanyakan ‘result’ yang baru keluar tadi. Alhamdulillah, my greds for A- meningkat. Tapi pointer menurun. Tapi Alhamdulillah, praised to Allah to give me the opportunity to learn and get what I should deserved. Azwa kata dia masak apam tadi untuk jamuan kat rumah dia. Alang-alang, minta lah resepi di saat diri memang kempunan apam tak jadi.

Azwa bagi resepi. Lagilah semangat. Petang tadi juga, pergi ke dapur buat kali ke-2 dalam 1 petang. Alhamdulillah, my apam jadi apam.

Gembira Akhirnya menjadi juga

Moral of the story:-

1) Dalam apa yang kita lakukan, kita kena sentiasa berusaha.

2) Gagal sekali bukan bermakna gagal untuk selamanya. Selagi kita berfikiran positif, Insyaallah Allah akan bantu kita dalam apa jua cara.

3) Jika kita tidak tahu, kita kena bertanya.

4) Walaupun kita tak pernah buat sesuatu, bila kita kena buat sesuatu, kena buat betul-betul. Macam saya, bila first time nak buat apam, saya rujuk internet cari resepi daripada main masuk je apa-apa bahan.(walaupun tak jadi, at least cuba).

Macam ni juga bila kita berprogram, jangan letakkan di minda, ‘Program ini adalah first time buat, so biasa-biasa sudah”. At least kita cuba buat yang terbaik sehingga program itu menjadi. Jika kita tidak tahu, tanya dan banyakkan berfikir dan bijak dalam bertindak.


5) Bila penat bekerja, ruangkan masa untuk diri anda- memasak salah satu cara nak release what ever you want to release I guess.