Thursday, 12 July 2007

IIUM- Matric Oriented atau Islamic Oriented?

Selama seminggu di IIUM buat membuka mindaku, Islam itu luas. Jika di matric kita hanya bersama orang-orang yang sebangsa dengan kita. Di UIA lain pula kisahnya. Pelbagai bangsa duduk sama di bawah satu payung IIUM. Sehinggakan saya kekadang merasa terasa macam berada negara asing bila saya melalui satu kafe sebelum ke AIKOL.

Tapi itu bukan persoalanku. Semasa sesi taaruf week, buat saya terfikir. Dan ada saya bincangkan bersama rakan-rakan yang lain.Mengapa komiti-komitinya tidak begitu bersikap tegas dalam isu-isu yang berkaitan dengan aurat terutamanya. Tudung jarang..stokin ...pergaulan lelaki dan perempuan ketika senam robik..dan yang mana-mana yang berkaitan seperti di CFS tatkala kita berorentasi dahulu. Adakah merasa semua berfikiran, di matrik laen dengan UIA. You can do want ever you want. Sedangkan hampir separuh daripada 2000 student yang baru berdaftar adalah lepasan CFS. Takkan mahu membiarkan didikan yang diajar di matrik, ditinggalkan begitu saja. Bai'ah solehah maksud saya..

Saya boleh terima jika mereka semua yang berkeadaan demikian adalah mereka yang direct intake ataupun national student. Tapi bagi x CFS?

Pada minggu kejadian, ramai juga yang bertanyakan saya tentang keadaan ini. dan saya ada usulkan kepada kakak komiti yang juga merupakan senior saya time MSCC dulu.

Akhirnya membuatkan saya terfikir, adakah kita ni masih mahukan hidup seperti di matrik?. Atau pun sepatutnya budaya Islam..Bai'ah Solehah yang dididik dan diamalkan di matrik perlu dibawa ke UIA. Kan UIA = Taman Ilmu dan Budi. Kita yang telah berada di CFS = Gerbang Taman Ilmu dan Budi. Kan sayang jika ilmu tanpa amal dalam hidup kita seperti pokok yang tak boleh berbuah.

Jadi apakah peranan kita lepasan CFs? Tak ke sayang budaya yang sihat yang diamalkan di CFS tak dipraktikkan di UIA ni? Ini saya merujuk di Gombak. Tak tahulah pula kes di Kuantan. Tapi saya rasa..sama sahaja..

No comments: